Sinterklaasactie geslaagd: 150 gezinnen blij

Zaterdag 4 december zijn in Leiden en omgeving 150 gezinnen blij gemaakt met Sinterklaascadeautjes voor hun kinderen, het gaat totaal om 385 kinderen. Meer dan ooit. En we voelden ons zeer gezegend want ondanks meer gezinnen en meer kinderen kwamen we dankzij alle hulp niets tekort om deze mooie actie weer te organiseren.

Leiden, 4 december, verslag Barbera Bikker, foto’s van o.a. Arjen Boerman

De organisatie van de Sinterklaasactie (ook wel Serve the City genoemd) begon al aan het eind van de zomer met een organisatieteam van zes mensen. De PR voor het werven van vrijwilligers werd gemaakt en verspreid, de formulieren voor de aanmeldingen van de gezinnen werden bij Rosa Manus, de Voedselbank en Vluchtelingenwerk gebracht. En ook via onze eigen SchuldHulpMaatjes kwamen aanmeldingen binnen.

Op de valreep voor de sluitingsdatum belde iemand die vroeg of het COA in Oegstgeest ook nog mee kon doen omdat in november circa 10 gezinnen met kinderen zouden arriveren. Dat kon, dus ook daar zijn kinderen blij gemaakt vandaag.

Het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldde om te helpen was grandioos, we kregen de hulp van totaal 215 vrijwilligers. En er zaten ook een paar groepsaanmeldingen tussen dus in de praktijk hebben zich nog meer mensen ingezet. Bijzonder om te noemen is ook de Regenbooggemeente in de Merenwijk, zij gaven ons extra aandacht als goed doel om hun 50-jarig jubileum te vieren. Bedankt.

We haalden de krant dit jaar met een leuk interview in het Leids Nieuwsblad in oktober.

We vroegen dit jaar bij de aanmelding van de vrijwilligers hoe de mensen van onze actie hadden gehoord. Ruim de helft kwam via de kerken en de christelijke studentenverenigingen maar ruim 40% kwam vanuit allemaal verschillende hoeken, geweldig hoe breed deze actie wordt gesteund. En er waren ook enkele aanmeldingen gekomen vanwege het interview in de krant, leuk!

De sponsoring overtrof ook vorige jaren. We kregen veel chocoladeletters en kruidnoten van diverse supermarkten:
Albert Heijn Kopermolen, AH Hooigracht, AH XL Bevrijdingsplein, AH Stevenshof
Dirk Levendaal, Dirk Kopermolen, Dirk Langegracht, Dirk Stevenshof
Hoogvliet Levendaal. En nog een anonieme sponsor.

In Meerburg ging het gedoneerde statiegeld (van 1 november t/m 5 december) in de SPAR naar de Sinterklaasactie. En Klaar Concepten in Oegstgeest sponsorde met 50 cadeautjes. Drukkerij De Bink zorgde weer voor een leuk spel, speciaal gemaakt voor deze actie.

Donateurs via kerken en particulieren en het Leidse fonds (Leidsche Maatschappij van Weldadigheid) doneerden ook weer veel bij elkaar.

Naast de 10-euro cadeaus ontving elk kind nog een extra standaard cadeautje (per leeftijdsgroep) en elk gezin ontving een praktische waardebon (vend.nl van actie Pepernoot of Hema, via de donaties).

Door corona moesten we het opnieuw in aangepaste vorm organiseren, alles op 1,5 meter afstand en met meer spreiding in de inlevermomenten en inleverlocaties, en met een mondkapje op.

Selfie met het organiserend team

Op donderdagavond werd de Opstandingskerk ingericht voor de logistiek, de kerk stelt het gebouw voor onze actie ter beschikking. Op vrijdagmiddag begonnen de eerste mensen met het inpakken van allerlei zaken (de extra algemene cadeautjes en de chocoladeletters). Op vrijdagavond was het laatste inlevermoment van cadeaus. Alle benodigdheden waren aanwezig om naast het inpakken van allerlei zaken ook het slotwerk te doen van de inpakfase, het zogenaamde ‘krattenlopen’.

Krattenlopen houdt in dat vrijwilligers een lijstje krijgen van een gezin, met een nummer en de kinderen die erbij horen en zij lopen langs allerlei punten om daar de krat te vullen, de 10 euro cadeaus, chocoladeletter, kruidnoten en een extra algemeen cadeautje, én natuurlijk een gedicht voor elk kind. Na een check op het zogenaamde checkpoint wordt vervolgens alles in een rode zak gedaan, het gezinscadeau toegevoegd en daarna wordt de zak dichtgeknoopt en er zit een envelop bij voor de ouders/verzorgers, met dus de eerder genoemde cadeaubon. En er wordt vanwege de stevigheid en de privacy een gewone vuilniszak omheen gedaan.

Op zaterdagmorgen begon de finaledag, het was nog donker toen de eerste mensen alweer arriveerden om te helpen. Het meeste werk was nog het krattenlopen. Alles liep zo gesmeerd dat we eerder klaar waren met alle taken dan verwacht. En het was mooi om te zien hoe enthousiast iedereen is, dus er werd hard gewerkt.

Vele handen maken licht werk en de kerkzaal was snel weer in orde gemaakt. De catering had heerlijke soep met een broodje verzorgd.

Op zaterdagmiddag om 13.00 verzamelden de chauffeurs zich in de kerk. Na een instructie kregen ze voor hun bezorgwijk de gegevens en de gevulde zakken mee. In Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest (en Zoeterwoude) werd er vervolgens aangebeld bij de 150 gezinnen. De reacties waren hartverwarmend, er was een bezorgteam dat bij iedereen werd uitgenodigd voor koffie binnen. Grote waardering dus. “Super leuk, bedankt! 🙂”, aldus een appje van een van de ontvangers.

Twee kinderen die helemaal blij zijn, hier doen we het voor! (foto met toestemming)

Nog enkele reacties:
“Wij willen heel graag u bedanken. Wij hebben heel leuke kadootjes gekregen. Heel leuk feest gevierd thuis. Wij wensen u fijne feestdagen en gelukkig nieuwjaar 2022. Groetjes,”
“Wij hebben de cadeautjes ontvangen, van harte bedankt van alle kinderen. Groetjes”
“De Sinterklaasactie bij de statushouders gisteren was een groot succes. We hebben heel veel kinderen blij kunnen maken met de mooie cadeaus. Heel hartelijk dank voor al het werk wat jullie erin gestoken hebben, daar zijn we jullie erg dankbaar voor!”

Er was weer genoeg, en we kregen zelfs nog meer aanbod dan nodig. Maar meer is niet perse beter, genoeg is genoeg 😊

De actie laat zien dat mensen het fijn vinden om praktisch iets bij te dragen aan een ander, hoe concreter hoe beter. Prachtig om te zien.

Een fijn Sinterklaasfeest toegewenst en tot volgend jaar, dan vieren we het 10-jarig jubileum van de Sinterklaasactie.

Het Sinterklaasteam van Voor Elkaar Leiden, 2021

Ruby, Karen, Liezbeth, Elise, Eline en Barbera

En wat heb je, dat je niet zelf ontvangen hebt? (1 Kor. 4).
Dank aan God voor alles wat Hij ons in dit alles gaf.

collage