Sinterklaasactie 2023: 227 gezinnen en 550 kinderen

ff702c7f-f5fd-4fb6-a4e1-b0187dacda45

Verslag Sinterklaasactie 2023:

“De kinderen vonden het geweldig! Sara haar tasje was een schot in de roos en de duplo voor Max ook! Heel erg bedankt. Het verwarmde mijn hart en de blijdschap van mijn kinderen was onbetaalbaar”, aldus een van de ouders in een berichtje naar ons na de bezorging zaterdagmiddag. Zaterdag 2 december werden in Leiden en omgeving 227 gezinnen en 550 kinderen blij gemaakt met de jaarlijkse Sinterklaasactie.

Dit jaar was het de elfde keer dat Voor Elkaar Leiden de Sinterklaasactie organiseerde en het was weer een groot succes. Qua aantallen was het redelijk vergelijkbaar met vorig jaar. Dit jaar hebben we 227 gezinnen en 550 kinderen blij gemaakt in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en ook nog een handjevol gezinnen in de dorpen er omheen. Het waren ruim 10 gezinnen meer en ongeveer 10 kinderen minder dan vorig jaar. Het gaat om gezinnen die zelf geen Sinterklaascadeautjes kunnen kopen voor hun kinderen.

Met meer dan 250 vrijwilligers is de actie weer mogelijk gemaakt en eigenlijk zijn het er nog meer want sommige vrijwilligers hebben weer een eigen groepje vrijwilligers gemobiliseerd (bij bijv. een kerk).

Hoe gaat het in z’n werk? Aan het eind van de zomer begint de organisatie met de eerste voorbereidingen. De inschrijfformulieren worden op orde gemaakt en voor de gezinnen worden ze naar de organisaties gebracht die het aan de ouders geven: Voedselbank, Rosa Manus, Vluchtelingenwerk en Schuldhulpmaatje. Via enkele kerken lopen de laatste jaren ook lijntjes met COA’s zodat ook daar kinderen verblijd worden met Sinterklaascadeautjes.

Dit jaar hadden we iets meer moeite met het vinden van voldoende vrijwilligers om cadeautjes te kopen, toch is dat ook goed gekomen.

In november koppelen we alle vrijwilligers aan de informatie voor welke kinderen ze een cadeautje kunnen kopen, dit maakt het heel persoonlijk. Het inleveren en verzamelen van alle cadeaus vindt vanaf donderdagavond plaats in de Opstandingskerk in Leiden die de kerk hiervoor ter beschikking stelt. Daar voegen we dan nog een chocoladeletter, kruidnootjes en nog een schoencadeautje bij voor iedereen en een gezinsspelletje. Dat laatste wordt altijd gesponsord en gemaakt door drukkerij De Bink.

De actie gaat om geven en wat is het een zegen dat zoveel mensen in staat zijn om te geven. De Stichting werkt vanuit een Bijbelse boodschap en met deze actie willen we omzien naar anderen zoals Jezus naar ons omziet. Jezus zei, je wordt gelukkiger van geven dan van ontvangen. Het geluk straalde van iedereen af die kwam helpen bij de inpakavond op vrijdag en het inpakken op zaterdag. En er was ook tijd voor gezelligheid en ontmoeting. Geven zit ook vooral in liefde, geduld, vriendelijkheid, goedheid en zachtmoedigheid. Je hebt geen actie nodig om daar ook een bijdragen aan te leveren 😉

Op vrijdagavond en ook op zaterdag werd iedereen goed verzorgd, met dank aan de Opstandingskerk.

Ook de bezorgers gingen met veel enthousiasme op pad. Er waren 20 wijken gemaakt en alle voorbereide zakken werden door deze bezorgers bij de 227 gezinnen gebracht. Halverwege het bezorgen viel er nog wat winterse neerslag en dat maakte het decemberplaatje compleet.

De actie leeft compleet van de geef, van vrijwilligers en van enkele sponsors, waaronder Supermarkten uit de regio Albert Heijn, Dirk en Hoogvliet (Dirk: Kopermolen en Dirk Langegracht, Hoogvliet Levendaal, Kennedylaan en Phillipsburgstraat, en alle Albert Heijn winkels Hooigracht, Kopermolen, AH XL bevrijdingsplein, Soestdijkkade en Stevenshof en in Oegstgeest AH Irislaan en Terweeplein).

Ook actie Pepernoot helpt ons jaarlijks aan gezinsbonnen (Wehkamp) en door sponsors konden we ook andere gezinnen met een Hema-bon blij maken. De sponsors waren: IPCI, Stichting Zorg en Zekerheid, Druckerfonds en Leidse Maatschappij van Weldadigheid. En veel donateurs en giften uit de kerken. En nu maar hopen dat we niemand vergeten zijn te noemen 🙂

Wat een dankbaarheid dat deze actie opnieuw georganiseerd kon worden, want zonder vrijwilligers en zonder ondersteuning door sponsors zou dit niet lukken.

Een leuke quote van een van de ouders om nog te delen: ‘Bedankt voor de inspanningen van de organisatie om een glimlach op de gezichten van kinderen te toveren.’ En nog eentje: ‘Mag ik u en de organisatie heel erg bedanken. Ik word er zelfs een beetje emotioneel van dat dit voor mijn kinderen gedaan wordt.’

En een van de bezorgers liet ons weten: ‘Dit jaar bijna alleen maar stralende gezichten van ouders die al op ons leken te zitten wachten. Een gezin stond allemaal bij de voordeur in het portiek toen we de trappen opkwamen, terwijl de vader op blote voeten ons tegemoet kwam. Allemaal stralen. Daarna bleven ze achter het raam naar ons wuiven tot we wegreden.’

Mede namens alle ouders enorm bedankt allemaal en we hopen dat iedereen volgend jaar opnieuw een steentje komt bijdragen. Veel ’tot volgend jaar’ berichten van vrijwilligers, dus dat komt vast goed.

En heb je nou verbeterpunten of gewoon een aandachtspunt wat volgend jaar handiger of beter zou kunnen, laat het ons weten op sintvrijwilligers@voorelkaarleiden.nl. Volgend jaar pakken we alle evaluatiepunten er weer bij als we de organisatie weer opstarten. En wil je meedoen in de organisatie van de actie? Neem dan ook contact met ons op, dat mag nu al, of anders uiterlijk in de zomer van 2024.

(Sta je hieronder op een van de foto’s en wil je dat niet? Laat het ons even weten.)