Leiden is een stad voor iedereen

GIDS20200131 (10)

Wethouder Marleen Damen investeert in gezond en veilig

Betoog tijdens Netwerkontbijt maakt de tongen los

door Tim Brouwer de Koning, met foto’s van Niek Bavelaar

Prikkelend is het zeker, het betoog dat Marleen Damen haar grote gehoor voorschotelt tijdens het netwerkontbijt van Geloof In De Samenleving (GIDS) Leiden. De Leidse wethouder rijgt vrijdag 31 januari belangwekkende sociale thema’s soepel aaneen in lunchcafé Deksels in de Hoge Mors. De menselijke maat staat daarbij centraal. ,,Leiden is een stad voor iedereen.’’

Damen (wethouder Gezondheid, Jeugdzorg & Welzijn) spreekt van een rijk stadsklimaat met veel aandacht voor onderwijs, sport, cultuur en algemene sociale voorzieningen. Om de stad en haar gemêleerde bevolking veilig en gezond te houden zet ‘haar ’stadsbestuur in op forse investeringen. ,,Op sociale voorzieningen willen wij niet bezuinigen’’, bezweert Damen, ,,ook al is dat tegen de trend in. Zo hoop ik het niet mee te maken dat Leiden besluit te bezuinigen op de bibliotheek vanwege tekorten op jeugdhulp. Elders gebeurt dat wel.’’

De wethouder wil daarmee niet zeggen dat de bomen in Leiden tot in de hemel groeien. Maar als het even kan, besteedt zij geld aan preventie van problemen. Dat pakt volgens haar voor de samenleving uiteindelijk positief uit. Als voorbeeld noemt Damen diabetes, waarbij een gezonde leefstijl (preventie) efficiënter werkt dan behandeling van de ziekte achteraf.

Als grote opgaven beschouwt de wethouder de roep om jeugdhulp en betaalbare woonzorg voor ouderen. Met het actieplan Leiden op Leeftijd in de hand broedt Damen op manieren om eigentijdse wooninitiatieven van ouderen te honoreren. Wie uiteindelijk in een verpleeghuis belandt verblijft daar gemiddeld slechts 9 maanden. ,,We moeten niet wachten tot het misgaat en achter de voordeur durven komen.’’ Soms zijn oplossingen verrassend eenvoudig. Voor een dringend gewenste lift in een lage flat in de Mors moest het stadsbestuur alleen wat ‘gekke wet- en regelgeving’ ombuigen.

Mede door zulke anekdotes krijgt Damen van de ontbijttafels heel wat respons. Suggesties om nieuwe hofjes te bouwen, ouderen en jongwerkenden nieuwe woonvormen te laten bedenken in het voormalige pand van Hudson Bay, flankeren opmerkingen dat offers en ook pech nu eenmaal bij het leven horen.

Alle suggesties zijn welkom, maar ongetwijfeld niet alle even gemakkelijk uitvoerbaar. Ook deze wethouder sociaal domein heeft zich aan bepaalde regels te houden. Als investeringen in jeugdhulp en ouderenzorg te weinig opleveren, wordt ook in Leiden de geldvraag gesteld. Damen waakt er daarbij voor dat iedereen een kans krijgt, niet alleen de mensen met geld.

Na het geanimeerde netwerkontbijt met vertegenwoordigers van bedrijven, organisaties, kerken en overheid blijven de tongen volop in beweging.