Word jij SchuldHulpMaatje?!? Lees het verhaal van maatje Mases

2020 Almelo Mases Marteros highres

“Dit vrijwilligerswerk past bij mij

SchuldHulpMaatjes willen vanuit een warm hart echt iets bijdragen aan het leven van mensen. Je hebt geen financiële achtergrond nodig, maar heb je die achtergrond wel, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom om Maatje te worden. Zoals Mases, die vertelt waarom SchuldHulpMaatje zo goed bij hem past.

“Ik ben Maatje geworden toen mijn geloof een belangrijker rol in mijn leven ging spelen”, vertelt Mases Marteros (32). Dat vraagt van mij om me in te zetten voor anderen. Niet alleen voor mensen uit mijn eigen kring, maar ook voor vreemden. Ik realiseerde me dat ik niets deed voor mensen die ik niet kende en ik ging eens Googlen op vrijwilligerswerk. Zo kwam ik bij SchuldHulpMaatje terecht. Dit vrijwilligerswerk past bij mijn vaardigheden, hier ben ik vanuit mijn financiële achtergrond goed in. Ook de Armeense kerk waar ik lid van ben, is aangesloten bij SchuldHulpMaatje in mijn woonplaats.”

Contact leggen
“Het komt regelmatig voor dat het lastig is om contact te leggen met hulpvragers. Dat had ik niet verwacht. De mensen geven zelf aan dat ze geholpen willen worden, maar het is dan toch moeilijk om een afspraak te maken. Het is geweldig om te zien dat mensen weer overzicht hebben, en het vooruitzicht dat ze over bijvoorbeeld drie jaar van hun schulden af zijn. Ik houd altijd rekening met een terugval. Veel mensen beginnen goed, maar zijn na drie maanden het overzicht weer kwijt. Dan hebben ze even wat extra hulp nodig. Soms kom je daar te laat achter, omdat ze te lang volhouden dat het nog goed gaat. Soms moet je zelfs helemaal opnieuw beginnen. Dat frustreert me niet, nee. Ik leer elke casus weer wat bij.”

Iedereen heeft zijn eigen verhaal
“Een van mijn hulpvragers is een jongeman, die arbeidsongeschikt is geraakt. Hij heeft geen schulden, maar van zijn uitkering kan hij nauwelijks rondkomen. Toen hij nog een baan had, heeft hij flink gespaard. In die goede tijd kocht hij een mooie auto, een speciale editie. Daar is hij zo trots op, dat hij die perse niet weg wil doen. Dat verbaasde mij wel een beetje. ‘Dit is het laatste wat ik heb’, zei hij tegen mij. ‘Dan rij ik wel wat minder of bespaar ik op andere dingen’.
Iedereen heeft zijn eigen verhaal. De dankbaarheid als het uiteindelijk gelukt is, geeft heel veel voldoening. Mensen zijn zo blij en opgelucht. Dat is een heel groot cadeau.”