Sinterklaasactie 2022: “Wij danken u voor het brengen van een glimlach”

sint met logo

Jubileumeditie: in 2022 organiseerden we voor de tiende keer de Sinterklaasactie voor Leiden en omgeving. We kregen dit jaar meer aanmeldingen dan ooit, 560 kinderen werden aangemeld door ouders of verzorgers. Door de actie kunnen nu 215 gezinnen toch Sinterklaas vieren. Een van de ouders stuurde ons: “Wij danken u voor het brengen van een glimlach op het gezicht van onze meisjes”. Een ander liet ons weten: “Heel veel liefde voor deze actie!” Prachtig, dit geeft de actie vleugels.  

Verslag – 3 december 2022 – onder het verslag enkele foto’s.

De Sinterklaasactie begon in september, de organisatie kwam weer bij elkaar om alles op te starten. Inschrijfformulieren werden gebracht bij o.a. de Voedselbank, Vluchtelingenwerk, Rosa Manus, COA en  aanmeldingen kwamen ook binnen via de vrijwilligers van SchuldHulpMaatje. Het leverde een record op van 560 kinderen. De groei komt voor een deel omdat meer organisaties zijn betrokken bij de actie, maar het is zeker ook een signaal dat een groeiend aantal gezinnen door de huidige omstandigheden van inflatie en energiecrisis niet meer goed kunnen rondkomen. Nog enkele reacties van ouders: “Thank you so much for the Love and Care. We look forward to meeting you.” “Alvast bedankt voor alle moeite, super lief!”.

Een groei van het aantal kinderen betekent ook dat er meer cadeautjes nodig zijn. Gelukkig is dit zoals elk jaar weer helemaal goed gekomen. Circa 230 vrijwilligers hebben zich ingezet om cadeautjes te kopen, in te pakken en te bezorgen. Sommigen doen al tien jaar mee, heel bijzonder! Er waren ook mensen die pas dit jaar voor het eerst van de actie hadden gehoord en graag kwamen helpen, prachtig.

We hadden in de dagen vooraf nog wel te maken met enkele afzeggingen van cadeautjes maar een oproepje via social media leverde een snelle oplossing. Dankbaarheid is de rode draad door deze actie.

De vrijwilligers komen vanuit een breed spectrum uit Leiden en omgeving. De helft komt vanuit de kerken en de studentenverenigingen en de andere helft via social media of andere kanalen. Supermooi om te zien hoe Leiden zich met deze actie verenigt om het elk jaar weer voor elkaar te krijgen.

Ook dit jaar kregen we weer veel sponsoring. Diverse Leidse supermarkten (Albert Hein Hooigracht, Kopermolen, Stevenshof, Soestdijkkade en Bevrijdingsplein, Dirk van den Broek Langegracht en Kopermolen en de Hoogvliet aan het Levendaal) hebben chocoladeletters en kruidnoten gesponsord, we ontvingen weer helemaal genoeg. Drukkerij De Bink sponsorde een zelfgemaakt ganzenbord voor elk gezin. De Leidse Maatschappij voor Weldadigheid is een jaarlijkse sponsor en ook actie Pepernoot zorgde weer voor een online bon voor een deel van de gezinnen. Andere gezinnen ontvingen een Hema-bon.

Op vrijdagavond was het kerkgebouw van de Opstandingskerk het centrum van de actie. Er waren maar liefst 50 vrijwilligers (ook wat spontane vrijwilligers die zich niet hadden aangemeld). In recordtijd was alles ingepakt. Elk jaar lijkt de actie weer wat sneller te gaan, we worden er steeds beter in. Maar met het hogere aantal kinderen is dat natuurlijk ook nodig.

Het was een hele goede sfeer, iedereen was blij iets te kunnen bijdragen en alles verliep daarnaast ook heel gesmeerd. ‘Wat is het toch een positieve sfeer vanavond, ontroerend.’ Kijk, van zo’n reactie na afloop worden wij ook weer heel blij en dankbaar als organisatie.

Op vrijdagavond werd ook al een begin gemaakt met het vullen van de Sinterklaaszakken voor de gezinnen. Op zaterdagochtend was dit de hoofdactiviteit.

Per gezin worden cadeautjes, gedichten en snoepgoed verzameld. Een zak vol! Uiteindelijk stonden er 215 zakken klaar voor de bezorgers die om 13.00 naar de kerk kwamen. Alles was verdeeld in 20 wijken en iedereen ging op pad om de gezinnen blij te maken met de gevulde zakken, zodat elk kind in Leiden en omgeving het Sinterklaasfeest kan vieren!

Het kerkgebouw werd door de vrijwilligers opgeruimd en netjes achtergelaten. Voldaan en dankbaar kijken we als organisatie terug op de actie. Volgend jaar weer? Als het aan ons ligt wel.

Heel veel dank aan iedereen die heeft meegeholpen! En bovenal dank aan God voor de zegen dat alles weer goed mocht verlopen en we zoveel mochten ontvangen en uitdelen. We kwamen opnieuw niets tekort.

Fotogalerij