SchuldHulpMaatje inloopspreekuur (vrijwillig)

Vacature SchuldHulpMaatje inloopspreekuur (vrijwilliger)

Zonder de rol van de professionele instanties over te nemen help je als SchuldHulpMaatje tijdens het (wekelijkse) inloopspreekuur mensen met al hun vragen omtrent financiën. Door de hele stad en in de omliggende gebieden bemannen wij op diverse plekken (wekelijkse) inloopspreekuren.

Voor de continuïteit en vertrouwen van de inwoners is het van belang vaste gezichten per spreekuur te hebben. De meeste spreekuren zijn wekelijks, sommige tweewekelijks en sommige maandelijks.

Jouw taak: je ontvangt de hulpvragers, stelt ze op hun gemak, bekijkt de vraag en helpt direct bij eenvoudige vragen. Wanneer er sprake is van een gecompliceerde vraag, of multi-problematiek, draag je de hulpvrager over aan de verantwoordelijke teamleider van het spreekuur. (Deze teamleider zal de hulpvrager naar het juiste team binnen onze organisatie doorverwijzen.)

De teamleider van het inloopspreekuur is tevens jouw aanspreekpunt. Mocht je een acute vraag hebben en is de teamleider niet bereikbaar, dan kan je de coördinator van Leiden benaderen.

Inzetbaarheid: je bent op vrijwillige (wekelijkse) basis een steun en toeverlaat voor wie het omgaan met geld en het lezen niet meer de baas zijn en op het spreekuur binnenlopen.

Over de organisatie

SchuldHulpMaatje Leiden e.o. wordt georganiseerd vanuit de dragende interkerkelijke Stichting Voor Elkaar Leiden, die overeenkomsten heeft met de burgerlijke gemeenten, organisaties, scholen en bedrijven. Ons werkgebied is Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten.

SchuldHulpMaatje heeft naastenliefde en opkomen voor de medemens hoog in het vaandel. Maatjes zien een hulpvrager dan ook niet alleen als iemand met een schuld maar als een respectabele persoon. Met liefde, geduld, flexibiliteit en lef stimuleert, begeleidt en ondersteunt het Maatje de hulpvrager voor, tijdens en/of na zijn financiële problemen. Binnen de grenzen van de hulpvraag biedt hij/zij praktische en morele steun in de financiële zaken. Het Maatje speelt flexibel in op de situatie van de hulpvrager naar financiële vrijheid, daarbij voldoende rekening houdend met de eigen mogelijkheden, wensen en grenzen.

Persoonlijke aandacht de drijvende kracht

Een luisterend oor en iemand die je bij de hand neemt en met je meedenkt is vaak een uitkomst. Dit is het idee achter het vrijwilligersproject SchuldHulpMaatje – dat sinds februari 2012 actief is in Leiden e.o. Wij komen bij de mensen thuis en hanteren een menselijke aanpak, vaak als aanvulling op wat professionele instanties voorschrijven. Er zijn hulpvragers die bij een eerste ontmoeting een bezorgde of gelaten indruk maken, maar na een paar weken zie je hen weer opveren. Prachtig!

Zou JIJ Maatje inloopspreekuur willen worden?

Meld je aan via info@voorelkaarleiden.nl

Het programma SchulpHulpMaatje wordt in Leiden en omgeving verzorgd door de Stichting Voor Elkaar Leiden e.o. in samenwerking met de landelijke Vereniging SchuldHulpMaatje.