december 2020, Verslag van Esmée Begemann, foto's van Arjen Boerman

 

2

Ondanks alle beperkingen kon de Sinterklaasactie van dit jaar toch doorgang vinden. Vele vrijwilligers en sponsoren hebben geholpen om te zorgen dat ruim 300 kinderen uit 133 gezinnen toch Sinterklaas konden vieren.

 

 

 

Ook dit jaar kwam Sinterklaas langs in Leiden en het Serve the City team Leiden hielp hem een handje. In deze moeilijke tijden wilde het team, met hulp van velen, ook zorgen dat gezinnen die het financieel moeilijk hebben toch een Sinterklaas zak zouden ontvangen. Dit werd gedaan door cadeautjes in te zamelen en deze uit te delen aan gezinnen die dit nietkunnen betalen. Ruim 300 kinderen werden door deze actie blij gemaakt.

De Sinterklaasactie was dit jaar niet vanzelfsprekend. Het was erg spannend of het vanwege corona allemaal wel door kon gaan. 

 

Enkele cijfers op een rij:

  • voor 317 kinderen uit 133 gezinnen, aangemeld via de Voedselbank, onze SchuldHulpMaatjes, Vluchtelingenwerk en Rosa-Manus
  • 202 vrijwilligers uit 17 lokale kerken en 5 studentenverenigingen
  • Chocoladeletters, kleine en grote zakken kruidnoten en speculaaspopjes van diverse supermarkten: Albert Heijn (Hooigracht, Oegstgeest), Dirk (Levendaal, Kopermolen, Langegracht en Stevenshof), Hoogvliet (Levendaal) en Jumbo (Stationsplein)
  • Papier van Intertoys (Centrum en Luifelbaan) 
  • Drukkerij De Bink: kleurplaat voor elk gezin
  • Donaties van particulieren, kerken, kinderfonds Actie Pepernoot en het fonds Leidse Maatschappij van Weldadigheid
  • Christelijke Gereformeerde Opstandingskerk: gebruik van het gehele kerkgebouw

   2

Hoe ging het in z'n werk dit jaar?

In oktober brengen we inschrijfformulieren naar de Voedselbank, Vluchtelingenwerk, Rosa-Manus, en ook onze SchuldHulpMaatjes kunnen gezinnen opgeven. De kinderen mogen een verlanglijst opgeven van 10,- . Dit verlanglijstje wordt verdeeld onder alle vrijwilligers die zich hebben opgegeven. Zij kopen het cadeau van het verlanglijstje zoveel mogelijk, en kunnen dit afleveren bij een van de inleverpunten. Vanaf woensdag 2 december werd de Opstandingskerk in Leiden omgetoverd tot een echt Pietenhuis. Bergen cadeaus kwamen binnen die allemaal georganiseerd moesten worden. Bij elk cadeau kwam een passend gedicht en vervolgens werd er per gezin een zak gevuld met ook nog wat extra cadeaus en een chocoladeletter en kruidnoten. Alles was geordend met nummertjes en codes om te zorgen dat de juiste cadeaus bij de juiste kinderen terecht zouden komen. En de laatste schakel in de keten was op zaterdag 5 december het bezorgen. Per wijk gegroepeerd werden de Sinterklaaszakken meegenomen door de bezorgers en afgeleverd op de juiste adressen. Ja een heel logistieke klus, maar ik kan je wel zeggen: het Serve the City team had alles volledig onder controle.

Vanwege de beperkende omstandigheden moest de actie dit jaar aangepast worden. Uiteraard werd overal de afstand in acht genomen en de activiteiten werden over meerdere dagen verspreid omdat we met minder mensen dan normaal in het kerkgebouw de activiteiten konden doen. En we hebben gevraagd of de mensen dit jaar hun cadeau zelf wilden inpakken, dat scheelde inpakwerk. Alles werd georganiseerd in de hal en de grote kerkzaal van de Opstandingskerk in Leiden.

Ondanks, of misschien wel dankzij, de corona-omstandigheden, was de hoeveelheid aanmeldingen van vrijwilligers ruim voldoende, om cadeaus te kopen, in te pakken, te verzamelen of weg te brengen. Meerdere handen maakten hier dan ook daadwerkelijk licht werk. De sfeer was rustig, doch gezellig, alles kon in een rustig tempo en het organiserende team, samen met alle vrijwilligers, was nog nooit zo op tijd klaar!

Een groot succes als je mij vraagt!

En we kregen dit jaar een mooi compliment door een columm op Unity.NU waarin we de beste hulppieten werden genoemd, bedankt! Klik hier om het te lezen

Graag tot volgend jaar.

   

Enorm bedankt allemaal! 

Namens het Serve the City team van Stichting Voor Elkaar Leiden e.o.: Arjen, Aly, Esmée, Rivka, Liezbeth, Elise, Eline en Jan

  

 

 

Back to top
Back to top