"Het niet hebben van werk, raakt voor mensen de kern van het bestaan"

Het ‘samen staan we sterk’ is dan letterlijk van toepassing

door Ruud Meester

Dat onder invloed van corona alles verandert mag als understatement worden genoemd; er zijn ook belangrijke zaken die onveranderd van belang zijn. Niet gewijzigd is de organisatie van Jobhulpmaatje, waar een groep vrijwilligers met veel enthousiasme en inzet hulp bieden aan werkzoekenden. Ook het belang van werk en inkomen is onveranderd. In een vorig interview benadrukte Marc Aldewereld dat niet hebben van werk voor mensen de kern van het bestaan raakt. Ook dat is zeker niet veranderd.

samenwerken binnen de JobGroup

De vrijwilligers van Jobhulpmaatje zijn er klaar voor. De organisatie is onderdeel van de stichting Voor Elkaar Leiden, het platform van samenwerkende kerken in Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Oegstgeest. Bij hun zoektocht naar werk leren werkzoekenden hun mogelijkheden en hun valkuilen kennen, zij doen nieuwe, frisse ideeën op, ontmoeten lotgenoten en raken opnieuw gemotiveerd. Er wordt gewerkt in een Jobgroup en er is directe begeleiding van een maatje.

Wat is er veranderd?

De arbeidsmarkt is ernstig ontregeld door de corona. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal mensen met een betaalde baan sinds maart met 201.000 gedaald. (18 jun. 2020) Dit getal gaat alleen over mensen die actief op zoek zijn naar werk. Maar hierbij is een grote groep niet meegeteld, dat zijn namelijk de zogenaamde ZZP-ers, die als zelfstandig ondernemer op zoek zijn naar betaalde opdrachten. Een ongekend snelle stijging. Een bijkomend verschijnsel is dat de financiële positie van velen door dit onverwachte ontslag ernstig is aangetast, zoals blijkt uit een grote toeloop van cliënten naar de SchuldHulpMaatje-organisatie. De samenstelling van de groep werkzoekenden is ook anders dan voorheen. Het scholingsniveau van de werkzoekenden is vaak hoger, mensen zijn meer gekwalificeerd. Het wekt geen verbazing als een rector van een middelbare school zich meldt bij SchuldHulpMaatje. De vrees dat een nieuwe functie lager zal worden beloond is niet ondenkbaar. En gezien de actuele berichtgeving is de vrees voor een tweede uitbraak niet ondenkbaar.

Waar blijven de werkzoekenden?

Een belangrijk verschijnsel is dat de groep vrijwilligers van JobHulpMaatje klaar staat, maar aanmelding voor deelname aan hun projecten van Jobhulpmaatje blijft (nog) uit. De oorzaak van dit uitblijven is niet zo duidelijk. Het is daardoor enigszins gissen. Corona heeft ons overvallen. Het is aannemelijk dat veel mensen verrast door de omstandigheden nooit gedacht hadden om weer te moeten solliciteren, onzeker zijn over de toekomst en nog geen richting hebben kunnen bepalen. Als corona voorbij is, kan ik dan in mijn vorige beroep weer goed aan de slag of zal ik iets heel anders moeten gaan doen? Zal ik mijn leven zoals dat was weer kunnen oppakken of moet ik bijvoorbeeld rekening houden met een ander inkomensniveau? De samenleving zal naar veler verwachting anders zijn maar hoe anders?

Wat kan JobHulpMaatje?

De vragen zijn legio, maar Marc en zijn vrijwilligers zijn vertrouwd met de vragen. Er is niet altijd een antwoord op de vragen, maar er is wel een manier om met de vragen om te gaan. Het ‘samen staan we sterk’ is hier letterlijk van toepassing. De oproep is hier: doe het niet alleen, maak gebruik van bestaande ervaring en meld je aan. Zie voor meer info Joubgroups

Back to top
Back to top