Nieuwe staatssecretaris SZW Tamara van Ark doet veldonderzoek om werk goed te beginnen

Leiden – "Ik wil de wijk in en mensen spreken", zo luide de wens van de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark. Uitgebreid nam ze de tijd voor een mevrouw en een SchuldHulpMaatje die haar op dit moment als vrijwilliger begeleid. Samen met haar maatje deelde deze vrouw hoe zij terecht is kwam in een financieel problematische situatie. Van Ark was onder de indruk van haar openheid en de manier waarop zij hulp ontvangt van een SchuldHulpMaatje.

TamaraVanArk SHM 00

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, deed maandag (27-11-2017) haar werkbezoek in Leiden. Rond 16.00 uur kwam zij aan bij een huiskamer van woningcorporatie Portaal waar zij ontvangen werd door SchuldHulpMaatje Leiden e.o., de landelijke Vereniging, de gemeente Leiden, de Stadsbank en Portaal. Ze maakte kennis met hoe armoede in Leiden bestreden wordt.

Na het gesprek onder vier ogen met de client van SchuldHulpMaatje, vertelde de sociaal beheerder over de wijk en hoe Portaal probeert problematiek te signaleren en op te lossen. De Stadsbank deelde over "Vroeg eropaf" en "Debt? no Debt!". In de laatstgenoemde pilot krijgen 25 Leidse jongeren met schulden een nieuw perspectief - ze moeten er zelf uiteraard ook aan meewerken.

Tenslotte deelde SchuldHulpMaatje Leiden over wat lukt, dankzij goede samenwerkingen, maar ook over wat niet lukt, o.a. door de werkwijze van steeds meer(?) bedrijven die gebruik maken van rode postcodegebieden, het doorverkopen van schulden (als "aantrekkelijke handel"), de comlexiteit van toeslagen en partijen die niet willen samenwerken.

TamaraVanArk SHM 01TamaraVanArk SHM 02

Van Ark zei "iets te willen doen", waarop de Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland haar hulp aanbood. De Vereniging heeft meer dan 80 SchuldHulpMaatje-locaties in heel Nederland. Jaarlijks worden zo’n 6.000 mensen geholpen door Maatjes uit meer dan 200 gemeenten. 16.000 mensen zijn via de websites van SchuldHulpMaatje geholpen.

SchuldHulpMaatje Leiden e.o. is actief met ruim 100 gecertificeerde Maatjes (vrijwilligers). Deze maatjes helpen ruim 200 mensen die in schulden zitten of er in dreigen te komen. Niet alleen worden mensen geholpen met de administratie, maar een maatje is ook een luisterend oor voor iemand. Het is geen vervanging van de schuldhulpverlening, maar deze twee vullen elkaar aan zodat de hulp effectiever verloopt. Daarnaast werkt SchuldHulpMaatje Leiden samen met andere hulpverlenende instanties. Kijk op www.schuldhulpmaatje.nl  waar SchuldHulpMaatje in Nederland actief is of kijk op voor het werk van Voor Elkaar Leiden op www.voorelkaarleiden.nl.

 

TamaraVanArk SHM 03

 

Back to top
Back to top