Maandagmiddag 23 maart tekende SchuldHulpMaatje Leiden e.o. een samenwerkingsovereenkomst met woningstichting Buitenlust in Oegstgeest. Dit betekent dat Buitenlust huurders met een serieuze betalingsachterstand verwijst naar de gratis hulpverlening van SchuldHulpMaatje. Wie de hulp accepteert en met het maatje aan het werk gaat om de financiële problemen op te lossen, krijgt een maand de tijd om orde op zaken te stellen en een betalingsregeling te treffen. 

ondertekening contract Buitenlust 

Buitenlust laat juridische procedures in die periode achterwege, dus er komt geen deurwaarder aan de deur. Het maatje kijkt niet alleen naar een oplossing voor de huurschuld, maar brengt de volledige financiële situatie in kaart en werkt samen met de schuldenaar aan een oplossing. Door de tijdige tussenkomst van het maatje hoopt Buitenlust huisuitzettingen te kunnen voorkomen.

Marion van der Plas, ad interim manager wonen van Buitenlust is blij met de samenwerking met SchuldHulpMaatje. Van de 1455 huurders bij Buitenlust zijn er 50 met ernstige betalingsproblemen. Vorig jaar moest de woningstichting drie keer overgaan tot huisuitzetting. “Wij doen er zoveel mogelijk aan om mensen met een huurachterstand tegemoet te komen. Maar een SchuldHulpMaatje kijkt naar de algehele financiële situatie en de oorzaken daarvan en werkt aan een oplossing”, aldus Van der Plas. “Als de situatie al te ver uit de hand is opgelopen, zit er ook voor ons niets anders op dan mensen door te verwijzen naar de sociale dienst voor schuldhulpverlening”, legt Johan de Gier van SchuldHulpMaatje Leiden e.o. uit. “Het is jammer dat veel mensen pas om hulp roepen als hun situatie uit de hand gelopen is. Tijdige hulp kan dat voorkomen.”

Bij SchuldHulpMaatje in de Leidse regio zijn al ruim 100 maatjes actief, maar er zijn nog steeds nieuwe vrijwilligers nodig. Wie graag met mensen omgaat, verstand heeft van financiële zaken en bereid is om een drie daagse cursus te volgen, kan contact op met de coördinator van SchuldHulpMaatje, Johan de Gier, via 071 - 20 321 20, of via schuldhulpmaatje[at]voorelkaarleiden[.]nl . Ook wie hulp van een SchuldHulpMaatje wil kan bij hem terecht.

Lees meer over schulden bij medewerkers of klanten in bijgaande folder.

Back to top
Back to top