30 november 2019, Verslag van Else van der Steeg, foto's van Arjen Boerman

Zaterdag 30 november is het tijd voor de jaarlijkse Serve the City Sinterklaas-inpakdag. In de weken er naar toe waren de voorbereidingen al in volle gang. Een groot aantal vrijwilligers had zich opgegeven om voor één of meerdere kinderen een cadeautje te kopen. Vandaag, 30 november, is het tijd om die cadeautjes in te pakken en te bezorgen bij families in Leiden en omstreken.

2019 (1)2019 (70)

Het is al een gezellige bedoening als de inpakvrijwilligers aankomen: Sinterklaasmuziek schalt uit de boxen en op iedere tafel staan pepernoten. Het Serve the City team instrueert de vrijwilligers over wat er moet gebeuren en dan gaat de ochtend echt van start.

 2019 (32)2019 (21)

Een groep begint fanatiek cadeautjes in te pakken, die bij de hoofdingang door de kopers zijn afgeleverd.

2019 (67)2019 (38) 

Ondertussen loopt een andere groep rond met kratten, waar de cadeautjes per gezin in worden verzameld. Eerst langs de aanmeldtafel, cadeautjes pakken, in laten pakken, gedichtje erbij, met extra cadeaus en snoepgoed en dan alles in de zak.

2019 (56)2019 (80) 

Het is een drukte van jewelste en de sfeer zit er lekker in!

2019 (71)2019 (69) 

De Serve the City Sinterklaasactie zet zich in voor minderbedeelde gezinnen in de stad. Via kerken en donaties van supermarkten wordt voor deze gezinnen een zak met cadeautjes gevuld, zodat zij ook een vrolijk sinterklaasfeest kunnen vieren.

2019 (79)2019 (44) 

De organisatie draait op een grote groep vrijwilligers, die zich inzetten door vooraf een cadeautje te kopen of een donatie te geven, of die op de dag zelf helpen met cadeautjes inpakken en zakken rondbrengen.

2019 (10)2019 (7) 

Om één uur ’s middags staan alle zakken klaar voor vertrek. De chauffeurs arriveren om de zakken rond te brengen in de verschillende wijken. Daarmee is de Sinterklaasactie 2019 afgerond. Het Serve the City team kijkt terug op een zeer geslaagde ochtend en kijkt uit naar het volgende jaar!  

2019 (43)2019 (82) 

Met dank aan...

...alle vrijwilligers, contactpersonen en sponsors: hartelijk dank! 

Namens het Serve the City team van Stichting Voor Elkaar Leiden e.o.: Arjen, Cor, Edith, Aly, Annemarie, Rivka, Liezbeth, Else, Eline en Jan

 

Enkele cijfers op een rij:

  • voor 289 kinderen uit 124 gezinnen, aangemeld via de Voedselbank, onze SchuldHulpMaatjes, Vluchtelingenwerk of Rosa-Manus
  • 265 vrijwilligers uit 17 lokale kerken, 4 studentenverenigingen, 8 bedrijven/organisaties en 1 basisschool
  • Chocoladeletters, kleine en grote zakken kruidnoten en speculaaspopjes van diverse supermarkten
  • Drukkerij De Bink: 125 gezinsspellen en 110 kleurplaten
  • Donaties van particulieren, kerken, kinderfonds en een ander fonds
  • Christelijk Gereformeerde Opstandingskerk: gebruik van het gehele kerkgebouw

 

Hoe wordt de actie georganiseerd?

Sinds 2013 organiseert Stichting Voor Elkaar Leiden in Leiden e.o. een Sinterklaas-actie voor kinderen van gezinnen die geen Sinterklaascadeautjes van hun ouders kunnen krijgen omdat ze daar geen financiën voor hebben. Iedereen die het leuk vindt kan hier op een eenvoudige manier persoonlijk aan meedoen.

Via de Voedselbank, onze eigen ruim 100 SchuldHulpMaatjes, het Blijf-van-mijn-lijf-huis en Vluchtelingenwerk ontvangen ouders/verzorgers die in deze categorie vallen, de gelegenheid om hun kind(eren) bij ons op te geven. Op deze manier zijn we er zeker van dat het op de goede plekken terecht komt.

Tegelijkertijd vragen wij mensen die zich willen inschrijven om een Sinterklaascadeautje van €10,- te kopen. Deze vrijwilligers koppelen wij anoniem aan de ingeschreven kinderen, d.w.z. ze ontvangen van ons een mail met de vraag voor ze voor “voornaam, geslacht, leeftijd en cadeauwens” een cadeautje willen kopen. Ze kunnen dit cadeautje bij ons inleveren op de grote inpak- en bezorg-zaterdag voor 5 december.

Op deze inpak- en bezorg-dag gaat een groep vrijwilligers ’s ochtends alle cadeautjes inpakken, aan gedichten koppelen, wat lekkers toevoegen etc. En ’s middags wordt dit door een andere groep vrijwilligers bezorgd en afgegeven bij de gezinnen die zich hebben opgegeven.

Uiteindelijk krijgt ieder gezin een heuse Sinterklaaszak vol met leuks, lekkers en lol (gedichten:-) Een hele bijzondere actie, waar vele mensen altijd graag aan meedoen.

 

 

Back to top
Back to top