De hang naar harmonie van top-architect Nanne de Ru

Bouwwerken staan ditmaal centraal tijdens het eerste netwerkontbijt van GIDS Leiden in 2019. Architect Nanne de Ru, medeoprichter van the Powerhouse Company, houdt een gloedvol betoog over exclusieve en inclusieve manieren van bouwen en doet dat in Grand Café De Stal Leiden, niet toevallig de plaats waar GIDS vijf jaar geleden van start ging.

GIDS (1)

Het ontbijtgezelschap hangt aan de lippen van De Ru, niet alleen een begenadigd bouwer maar ook een vlotte spreker. De rode draad in zijn betoog is dat hij bouwwerken wil inpassen in de omgeving, of dat nu een lage en deels ondergrondse villa in een bosrijke omgeving is of hoogbouw tussen een ‘mooi’ en ‘lelijk’ pand in Amsterdam. Een architect met een sociale blik kan verbinden en in figuurlijke zin bruggen bouwen. Noem het een hang naar harmonie.

De Ru kijkt daarbij ook over landsgrenzen heen. Zo drukte de in Rotterdam wonende architect onder meer in München (huis van natuursteen) en Çanakkale in Turkije (rode antennetoren) zijn stempel met opzienbarende architectuur. De Ru heeft dankzij zijn aanleg en HTS-opleiding oog voor technische details en denkt daarna goed na hoe hij met zijn creaties de omgeving wil inkleuren. Het bestaande kiepert hij niet meteen overboord. Ook weigert hij al te gemakkelijke oplossingen, zoals eenzijdige woningbouw voor één bepaalde doelgroep. Liever brengt hij verschillende lagen van de bevolking in hetzelfde bouwproject, ook al verdient dat minder en verklaren collega’s hem soms voor gek. In Rotterdam woont De Ru zelf in zo’n ,,gezellig complex met ruimte voor iedereen’’: woningen voor jong en oud, de kleine en de ruime beurs.

GIDS (4)

Als architect en geleidelijk aan ook als projectontwikkelaar heeft De Ru duurzaamheid, zowel sociaal als ecologisch, hoog in het vaandel. Stadsparken, openbare terrassen, ondergrondse garages – in de stad steeds vaker voor fietsen dan voor auto’s – zijn bij hem geen sluitpost. Zo lang hij het maar met passie doet, is geen bouwkundige in- of aanpassing hem te veel.

Net als andere architecten moet De Ru soms goed zijn best doen om anderen van zijn architectonische plannen te overtuigen. Voor Leiden heeft het bureau van De Ru drie woontorens aan de Willem de Zwijgerlaan ontworpen, waarmee De Ru Nieuw Leyden en de Merenwijk letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar wil brengen. Zelf kan hij enthousiast uitweiden over het zogeheten LEAD-project, maar menig Leidenaar hikt toch aan tegen de ongekende hoogte van de torens.

GIDS (7)

Ook tijdens de vragenronde na het ontbijt ontstaat discussie over de hoogte. Dan blijkt dat De Ru qua hoogbouw door een Rotterdamse bril kijkt. Een woontoren is in de Maasstad geen vies woord, zo lang het maar geen Manhattan wordt. ,,Maar ook in Rotterdam zijn dingen misgegaan op het gebied van huisvesting’’, aldus De Ru, die doelt op te eenzijdige wijken met bijvoorbeeld alleen sociale woningbouw. ,,Dan kan ook niemand hogerop in dezelfde wijk. Ik meng verschillende bevolkingsgroepen liever.’’ En ondanks de krappe huizenmarkt – met investeerders die panden opkopen om ze duur te verhuren – ziet De Ru erop toe dat de woningen naar de doelgroep gaan.

Ook in Leiden wemelt het van de huizenzoekers. Voor LEAD heeft De Ru met 1000 inschrijvingen al meer gegadigden dan hij kwijt kan. ,,Ook voor hoogbouw bestaat grote belangstelling, terwijl voorheen juist Vinex-wijken populair waren.’’ Daarnaast wakkert de krappe huizenmarkt de vraag naar nieuwbouwwoningen natuurlijk ook aan. ,,Ik heb me wat in de wereldeconomie verdiept en wat blijkt? Een huis verdient tegenwoordig meer geld dan een mens. Op hetzelfde ogenblik dat wij hard aan het werk zijn voor ons salaris, gaat de waarde van onze huizen nog veel harder omhoog.’’

Na vijf jaar netwerken in een gemêleerd gezelschap, met vertegenwoordigers van bedrijven, organisaties, kerken en overheid is het volgende ontbijt van GIDS Leiden in mei.

door Tim Brouwer de Koning
foto's: Niek Bavelaar

 

Back to top
Back to top