Leidsch Dagblad 3 december 2018, Paul van der Kooij

Het is een operatie waar menige pakjespiet zich flink voor achter de oren zou krabben: 279 kinderen en de arme gezinnen waarin ze opgroeien van een zak vol cadeautjes en lekkers voorzien.

SintActie (2)SintActie (3) 

Maar wie deze zaterdag rondkijkt in de Opstandingskerk ziet alleen maar stralende gezichten. Bij de mensen die cadeaus komen brengen die ze hebben gekocht voor een kind van wie ze alleen voornaam, leeftijd, geslacht en ’cadeauwens’ weten.

2018 (13)2018 (29) 

Maar ook bij de pakweg vijftig mensen die de cadeaus innemen en die - als een gezin ’compleet’ is - al de dingen doen die nodig zijn om tot een feestelijke zak van sinterklaas te komen. Vraag waarom ze het zo mooi vinden en er klinken dingen als: ,,Je kunt toch niet accepteren dat de sint sommige huisjes stilletjes voorbij rijdt?’’ Of: ,,Ieder kind moet toch sinterklaas kunnen vieren?’’

2018 (17)2018 1 (16) 

 ,,En alle cadeaus komen op de juiste plek terecht’’, heet het bovendien. Bij gezinnen dus die, omdat ze onder het bijstandsniveau zitten, bij de organiserende Stichting Voor Elkaar Leiden zijn aangedragen door organisaties als Voedselbank, Schuldhulpmaatjes, Vluchtelingenwerk en Blijf-van-mijn-lijf huis.

2018 (36) 

Een van de hulppieten is de Leiderdorpse Ria (72). Ze heeft jarenlang bij de voedselbank gewerkt en weet ’hoeveel leed er is onder alle lagen van de bevolking’. Daarom werkt ze graag mee om ’een lichtje te geven in deze tijd’. ,,Noem het christelijke naastenliefde. Al is niet iedereen hier via zijn of haar kerk.’’ Maar ook de 8-jarige Lex, die met zijn moeder is meegekomen, doet zijn stinkende best. ,,Thuis zou ik me een beetje vervelen. En hier is de hele dag van alles te doen’’, meldt hij.

2018 (19)2018 (8) 

Zo worden de cadeaus pas ingepakt nadat goed is gecheckt of ze wel ’kloppen’: een jongen van twaalf moet natuurlijk geen roze oordopjes krijgen. Zelfs de balans in een gezin wordt in de gaten gehouden. Officieel mogen de cadeaus niet duurder zijn dan een tientje. Maar sommigen lijken uit naastenliefde wat te hebben gesmokkeld of hebben wel erg voordelig ingekocht. Voor zulke gevallen zijn er extra cadeaus beschikbaar voor de andere kinderen in het gezin.

2018 (20)2018 (38) 

 

En vanzelfsprekend zijn er, voor iedere leeftijd en ieder geslacht, de juiste gedichten. Met puzzels, gezelschapsspelletjes, chocoladeletters, privé- en gezinszakken kruidnoten krijg je een sinterklaas die eventjes alle ellende doet vergeten bij de 109 gezinnen die de zak thuis krijgen. Omdat ze in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude wonen, is dat een operatie apart. 

2018 (27)2018 1 (28) 

Bijna alle zakken konden dezelfde dag nog afgeleverd worden en een aantal de volgende dag. Ook dit jaar weer mooie momenten bij het afleveren. Bij een gezin gingen de kinderen een liedje zingen voor de bezorgers en bij anderen mocht de bezorger binnenkomen voor een kopje thee en werd hij overladen met bedankjes. Mooi om iets van de blijdschap die deze actie teweegbrengt mee te krijgen.

 

Met dank aan...

Dus aan alle vrijwilligers, contactpersonen en sponsors: hartelijk dank voor jullie inzet! 

Namens het Serve the City team Leiden e.o. van Stichting Voor Elkaar Leiden e.o.: Coriëtte van Hoek, Myrthe van Wijk, Aly Boogaard, Annemarie van den Brink, Liezbeth van Voorst, Marieke Breedveld, Arjen Boerman en Jan Kruidhof

 

Enkele cijfers op een rij:

  • voor 279 kinderen uit 109 gezinnen, aangemeld via de Voedselbank, onze SchuldHulpMaatjes, Vluchtelingenwerk of Rosa-Manus
  • 275 vrijwilligers uit 20 lokale kerken, 4 studentenverenigingen en 2 bedrijven
  • Albert Heijn Hooigracht en Kopermolen: chocoladeletters, kleine zakjes kruidnoten en grote zakken kruidnoten
  • Dirk Kopermolen en Levendaal: chocoladeletters, kleine zakjes kruidnoten en grote zakken kruidnoten
  • Drukkerij De Bink: 125 gezinsspellen
  • Hoogvliet Centrum en Zuidwest: chocoladeletters, kleine zakjes kruidnoten en grote zakken kruidnoten 
  • Donaties van particulieren, enkele kerken, Geelkerken Linskens Advocaten N.V. en Stichting Leidse Maatschappij van Weldadigheid
  • Christelijk Gereformeerde Kerk: gebruik van het gehele kerkgebouw

 

Hoe wordt de actie georganiseerd?

Sinds 2013 organiseert Stichting Voor Elkaar Leiden in Leiden e.o. een Sinterklaas-actie voor kinderen van gezinnen die geen Sinterklaascadeautjes van hun ouders kunnen krijgen omdat ze daar geen financiën voor hebben. Iedereen die het leuk vindt kan hier op een eenvoudige manier persoonlijk aan meedoen.

Via de Voedselbank, onze eigen ruim 100 SchuldHulpMaatjes, het Blijf-van-mijn-lijf-huis en Vluchtelingenwerk ontvangen ouders/verzorgers die in deze categorie vallen, de gelegenheid om hun kind(eren) bij ons op te geven. Op deze manier zijn we er zeker van dat het op de goede plekken terecht komt.

Tegelijkertijd vragen wij mensen die zich willen inschrijven om een Sinterklaascadeautje van €10,- te kopen. Deze vrijwilligers koppelen wij anoniem aan de ingeschreven kinderen, d.w.z. ze ontvangen van ons een mail met de vraag voor ze voor “voornaam, geslacht, leeftijd en cadeauwens” een cadeautje willen kopen. Ze kunnen dit cadeautje bij ons inleveren op de grote inpak- en bezorg-zaterdag voor 5 december.

Op deze inpak- en bezorg-dag gaat een groep vrijwilligers ’s ochtends alle cadeautjes inpakken, aan gedichten koppelen, wat lekkers toevoegen etc. En ’s middags wordt dit door een andere groep vrijwilligers bezorgd en afgegeven bij de gezinnen die zich hebben opgegeven.

Uiteindelijk krijgt ieder gezin een heuse Sinterklaaszak vol met leuks, lekkers en lol (gedichten:-) Een hele bijzondere actie, waar vele mensen altijd graag aan meedoen.

 

 

Back to top
Back to top