Door Annelies van Ingen Schenau, met foto's van Sophie van den Berg

Zaterdag 2 december 2017. Om 7.45 uur stap ik op de fiets om te vertrekken vanuit Leiderdorp richting de Opstandingskerk te Leiden. Onderweg is met mistig en koud en nog stil op de weg.

0102

Eenmaal aangekomen is het al een drukte van belang. Ik krijg een warm onthaal van de andere leden van het voorbereidingsteam. Zij zijn als lichtjes in deze mist al hard aan het werk om straks te kunnen starten met de “inpakochtend” van het Serve the Sintcity project.

101152

Ook dit jaar verwachten we weer veel vrijwilligers die na een oproep in de kerken, bij de studentenverenigingen en enkele bedrijven, zich hebben opgegeven om te helpen. Hetzij met het kopen van een cadeau ter waarde van 10 euro, helpen met inpakken of met het bezorgen van de pakjes.

202221

 

Eerst worden de pakjes ingenomen, ingepakt en verzameld. En dan gaan ze uiteindelijk, met nog wat extra cadeau’s en lekkers, voorzien van een gedicht, in de zak.

3031

 

Op het laatst gaan deze zakken langs een controlepost die checkt of alle cadeau’s erin zitten, of ieder kind een gedicht heeft, of ieder gezin een gedicht heeft en of de adressen en namen kloppen.

323334

 

Dit gaat allemaal naar gezinnen die zelf niet de financiën hebben om hun kinderen een mooi Sinterklaasfeest te geven. Hoe fijn is het om in deze donkere en soms mistige dagen “lichtjes” te zijn en harten te verwarmen.

353637

 

Dit alles is ook mogelijk gemaakt door vele particulieren, kerken en bedrijven die ons hebben gesponseerd met donaties en producten. Tussen het inpakken en bezorgen wordt er gelukkig ook goed voor de innerlijke mens gezorgd met koffie, thee, chocolademelk, snoepgoed, broodjes en soep.

6061

 

Om 12.30 uur zit alles in de zakken. Het loopt dit jaar als een geoliede machine.

4041

 

Om 13.30 uur verzamelen de bezorgers van de zakken zich. De bezorgwijken worden verdeeld en de zakken worden ingeladen in de auto’s en we hebben ook een dappere fietser. De auto’s gaan allemaal nog maar net dicht. 94 zakken voor 233 kinderen.

5051

 

Bijna alle zakken konden dezelfde dag nog afgeleverd worden en een aantal de volgende dag. Ook dit jaar weer mooie momenten bij het afleveren. Bij een gezin gingen de kinderen een liedje zingen voor de bezorgers en bij anderen mocht de bezorger binnenkomen voor een kopje thee en werd hij overladen met bedankjes. Mooi om iets van de blijdschap die deze actie teweegbrengt mee te krijgen.

Om 15.30 uur gaan ook de laatsten van het voorbereidingsteam naar huis. Onderweg nog wat zakken afleveren en daarna met de beentjes op de bank of nog een eigen Sinterklaasfeestje vieren. Moe maar voldaan en wat was het weer fijn en gezellig met elkaar.

Dank aan alle vrijwilligers en sponsoren!

Annelies van Ingen Schenau, namens het Serve the Sintcity team.

Met dank aan...

Dus aan alle vrijwilligers, contactpersonen en sponsors: hartelijk dank voor jullie inzet! 

Namens het Serve the City team Leiden e.o. van Stichting Voor Elkaar Leiden: Coriëtte van Hoek, Mathilde Stolk, Paul Mos, Myrthe van Wijk, Jan Kruidhof, Bart Hagedoorn, Annelies van Ingen Schenau, Ria de Graaf, Marion van der Zeeuw, Aly Boogaard, Annemarie van den Brink, Liezbeth van Voorst en Lida Dröge.

 

* Enkele cijfers op een rij:

 • voor 233 kinderen uit 94 gezinnen, aangemeld via de Voedselbank, onze SchuldHulpMaatjes, Vluchtelingenwerk of Rosa-Manus
 • 175 vrijwilligers uit 19 lokale kerken, 3 studentenverenigingen en 2 bedrijven
 • Drukkerij De Bink: 150 bouwplaten en plakstiften
 • Hoogvliet Levendaal/Centrum: voor 100,- aan chocoladeletters, kruidnootjes en gevulde speculaas
 • AH Kopermolen/Merenwijk: 100 chocoladeletters en 200 zakjes kruidnoten
 • AH Stevensbloem/Stevenshof: 23 zakken strooigoed
 • Dirk Kopermolen/Merenwijk: 50 chocoladeletters en 20 zakken kruidnootjes
 • Dirk Langegracht: diversen aan strooigoed
 • Jumbo Diamantlplein/Mors: 10 boekjes
 • Multicopy Leiden: 2 dozen chocoladeletters
 • Boekhandel de Kler: 100 boekjes
 • Donaties van vele particulieren, enkele kerken en een fonds
 • Christelijk Gereformeerde Kerk: gebruik van het gehele kerkgebouw

 

Hoe wordt de actie georganiseerd?

Sinds 2013 organiseert Stichting Voor Elkaar Leiden in Leiden e.o. een Sinterklaas-actie voor kinderen van gezinnen die geen Sinterklaascadeautjes van hun ouders kunnen krijgen omdat ze daar geen financiën voor hebben. Iedereen die het leuk vindt kan hier op een eenvoudige manier persoonlijk aan meedoen.

Via de Voedselbank, onze eigen ruim 100 SchuldHulpMaatjes, het Blijf-van-mijn-lijf-huis en Vluchtelingenwerk ontvangen ouders/verzorgers die in deze categorie vallen, de gelegenheid om hun kind(eren) bij ons op te geven. Op deze manier zijn we er zeker van dat het op de goede plekken terecht komt.

Tegelijkertijd vragen wij mensen die zich willen inschrijven om een Sinterklaascadeautje van €10,- te kopen. Deze vrijwilligers koppelen wij anoniem aan de ingeschreven kinderen, d.w.z. ze ontvangen van ons een mail met de vraag voor ze voor “voornaam, geslacht, leeftijd en cadeauwens” een cadeautje willen kopen. Ze kunnen dit cadeautje bij ons inleveren op de grote inpak- en bezorg-zaterdag voor 5 december.

Op deze inpak- en bezorg-dag gaat een groep vrijwilligers ’s ochtends alle cadeautjes inpakken, aan gedichten koppelen, wat lekkers toevoegen etc. En ’s middags wordt dit door een andere groep vrijwilligers bezorgd en afgegeven bij de gezinnen die zich hebben opgegeven.

Uiteindelijk krijgt ieder gezin een heuse Sinterklaaszak vol met leuks, lekkers en lol (gedichten:-) Een hele bijzondere actie, waar vele mensen altijd graag aan meedoen.

 

 

Back to top
Back to top