Sinds 2013 organiseert Stichting Voor Elkaar Leiden in Leiden e.o. een Sinterklaas-actie voor kinderen van gezinnen die geen Sinterklaascadeautjes van hun ouders kunnen krijgen omdat ze daar geen financiën voor hebben. Iedereen die het leuk vindt kan hier op een eenvoudige manier persoonlijk aan meedoen.

Via de Voedselbank, onze eigen ruim 100 SchuldHulpMaatjes, het Blijf-van-mijn-lijf-huis en Vluchtelingenwerk ontvangen ouders/verzorgers die in deze categorie vallen, de gelegenheid om hun kind(eren) bij ons op te geven. Op deze manier zijn we er zeker van dat het op de goede plekken terecht komt.

Tegelijkertijd vragen wij mensen die zich willen inschrijven om een Sinterklaascadeautje van €10,- te kopen. Deze vrijwilligers koppelen wij anoniem aan de ingeschreven kinderen, d.w.z. ze ontvangen van ons een mail met de vraag voor ze voor “voornaam, geslacht, leeftijd en cadeauwens” een cadeautje willen kopen. Ze kunnen dit cadeautje bij ons inleveren op de grote inpak- en bezorg-zaterdag voor 5 december.

Op deze inpak- en bezorg-dag gaat een groep vrijwilligers ’s ochtends alle cadeautjes inpakken, aan gedichten koppelen, wat lekkers toevoegen etc. En ’s middags wordt dit door een andere groep vrijwilligers bezorgd en afgegeven bij de gezinnen die zich hebben opgegeven.

Uiteindelijk krijgt ieder gezin een heuse Sinterklaaszak vol met leuks, lekkers en lol (gedichten:-) Een hele bijzondere actie, waar vele mensen altijd graag aan meedoen.

 

Verslag 2016

Door Paul Mos, met foto's van Elieska Lensink

Voor de vierde keer organiseerde Serve the City een speciale Sinterklaasactie. Als Serve the City-team willen we graag dat ook kinderen uit gezinnen, die het financieel gezien moeilijk hebben, met Sinterklaas een cadeau krijgen. Sinterklaas is immers een feest voor elk kind!  

01020306

 

Dit idee klinkt eenvoudig, maar de uitvoering heeft behoorlijk wat voeten in de aarde....want waar haal je cadeaus voor tweehonderddertig kinderen vandaan? En hoe bezorg je die vervolgens op het juiste adres?

0405082237

 

Om te zorgen dat elk gezin een zak met cadeaus zou krijgen van Sinterklaas, werd de Opstandingskerk in Leiden Zuidwest op zaterdag 3 december tijdelijk omgevormd tot logistiek centrum. Daar was het 's-ochtends een komen en gaan van vele vrijwilligers, die cadeaus voor de kinderen langs brachten.

07091011

 

Een groep vrijwilligers stond in de aanslag met schaar, pakpapier en plakband, om alle cadeaus in te pakken.

12131415

Zij gingen daarna aan de slag om voor elk gezin een goed gevulde zak te maken: een mooi cadeau plus een gedicht voor ieder kind, een tekenboek, stiften, plus kleine cadeaus die passen bij de leeftijd van elk kind.

Leek de zak zo al vol, met pepernoten en chocoladeletters erbij barstten de zakken bijna uit hun voegen! 

20213538

 

's Middags meldden 'bezorgpieten' zich: deze vrijwilligers gingen op pad om de cadeaus rond te brengen bij bijna honderd gezinnen in Leiden en omgeving.

42434546

 

Een van deze bezorgers kwam even later terug om een nieuwe zak op te halen en weg te brengen. "We zijn net bij een gezin geweest met een zak vol cadeaus en de ouders waren er heel erg blij mee!" Ja, als je zo'n reactie hoort, dan is het duidelijk waar je het voor doet!

 18192324

 

Dank aan...

Dus aan alle vrijwilligers, contactpersonen en sponsors: hartelijk dank voor jullie inzet! 

Namens het Serve the City team Leiden e.o. van Stichting Voor Elkaar Leiden: Danielle Lieftink, Aly Boogaard, Jan Brandsen, Jiska Bieze, Annelies van Ingen Schenau, Coriëtte van Hoek, Jan Kruidhof, Paul Mos

 

* Enkele cijfers op een rij:

 • voor 230 kinderen uit 95 gezinnen, aangemeld via de Voedselbank, onze SchuldHulpMaatjes, Vluchtelingenwerk of Rosa-Manus
 • 220 vrijwilligers uit 16 lokale kerken, 5 studentenverenigingen en 1 bedrijf
 • Drukkerij De Bink: 250 diverse kleurplaten, 250 tekenblokken, 100 ganzenbordspellen
 • AH Hooigracht: diverse speelgoed van de goedzak actie
 • Hoogvliet Zuidwest: 50 letters, 50 kruidnootjes, 40 taaitaai, 10 gevulde speculaas
 • AH Merenwijk: 50 chocoladeletters en 100 kruidnootjes
 • AH Hooigracht: 50 chocoladeletters en 100 kruidnootjes
 • AH Santhorst: 75 chocoladeletters
 • AH Terweeplein Oegstgeest: diverse kinderspullen
 • AH Stevensbloem: 16 Jellybeans
 • Kruitvat 5 meilaan: 52 DVD's en inpakpapier
 • Dirk: 20 zakken kruidnootjes
 • Jumbo Diamantlplein: 16 knutselpakketjes
 • Multicopy Leiden: 15 chocoladeletters
 • Boekhandel de Kler: 100 boekjes
 • 8 rollen 150 meter inpakpapier via diverse kanalen
 • Christelijk Gereformeerde Kerk: het gebruik van de ontvangstruimte, keuken, kerkzaal en zijzalen

2634

3941

 

Enkele reacties (aan het adres van iedereen die bijgedragen heeft)

Van een moeder: “Hartstikke bedankt de kinderen waren superblij”

Uit één van de organisaties, via wie de aanmeldingen liepen: Gisteren was ik bij mijn cliënt. Daar is op zaterdagmiddag 3 dec een vuilniszak gebracht met daarin een jute zak vol met cadeautjes. Mijn cliënte was zo ongelooflijk blij en verrast. Bij de deur kwam haar kleine meid al even kijken en vroeg natuurlijk gelijk: wat zit er in die zak? Afijn, er werd gezegd: oude kranten. Dus totaal niet interessant voor die kleine, dus ze droop af. De moeder dacht ‘s-avonds : ik ga de zak uitpakken en tot haar verbazing zag ze een jutezak vol met cadeautjes met naam en met heel veel liefde bij elkaar gezocht. Cadeautjes voor de kinderen, voor henzelf en ook nog een spel voor het hele gezin. Ze was tot tranen toe geroerd en ze waren er echt superblij mee. Ik dacht: dit mag ook wel een keer gezegd worden: dank, dank jullie wel. Jullie zien dus: het is top wat we voor de gezinnen doen!!! Namens mijn cliënt: heel hartelijk dank.

 

 

Back to top
Back to top