Na 10 jaar Serve the City Leiden mochten we opnieuw geslaagde acties organiseren voor kwetsbare groepen en burgers met onvoldoende mogelijkheden en financien. Met dank aan alle vrijwilligers die dit (weer) mogelijk hebben gemaakt (de foto toont een paar van deze kanjers). 

M0M3 

Net als eerdere jaren organiseerden lokale kerken en christelijke studentenverenigingen vanuit Stichting Voor Elkaar Leiden weer Serve the City voorjaarsacties.

Met 7 kernteamleden begonnen we in februari al enthoussiast met de voorbereidingen. Na gesprekken met Rosa Manus, De Binnenvest, Exodus en een aantal burgers die klussen hadden liggen waar niemand hen mee kon helpen, werden de plannen uitgewerkt. Een kanotocht met de Exodus-huizen-bewoners, een sport en spelmiddag voor de kinderen in het Blijf-van-mijn-Lijfhuis, een boottocht, lunch en stadswandeling voor hun moeders, een feestelijk evenement met daklozen in de tuin van De Binnenvest, schilderen en behangen bij alleenstaande burgers. Het werd een mooie veelkleurige lijst.

Hoewel enkele acties door omstandigheden niet door konden gaan (dank ook voor jullie bereidheid vrijwilligers!), werden het fantastische dagen voor mensen die we graag - soms letterlijk - in het zonnetje wilden zetten. Hier volgen een paar indrukken (helaas zonder foto's, omdat voor deze mooie mensen hun privacy extra belangrijk is).

We zijn dankbaar voor de gezegende resultaten. Super om zo in beweging te komen voor de bloei van ons allemaal!
Groetjes van het Serve the City team, Jiska, Annelies van Ingen-Schenau, Simon Dixon, Lida Dröge, Paul Mos, Coriëtte van Hoek en Jan Kruidhof

 

De spelletjesmiddag met kinderen

Weet je nog al die leuke buitenspellen die je vroeger op kamp deed? Zo was het even voor ca 25 kinderen die in Rosa Manus verblijven. Een middag van chaos, rennen, spelen, gek doen en vooral veel gezelligheid.

Zo hebben we een levend cluedo gedaan waarin een aantal kinderen erg goed en fanatiek waren in het vinden van de dader van een kunstkraak en hebben we vele kleine spellen gedaan in het grotere geheel van een levend ganzenbord. Rondjes draaien met je vinger op de grond, je medegroeps-genootjes inpakken als mummie met WC-papier, schminken, ballonnen-estafetten; je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het met veel plezier gedaan.

De kinderen waren wel een stuk jonger dan ingeschat van te voren, dus dat was even schakelen, maar volgens mij hebben we het met elkaar erg naar ons zin gehad. 

Jiska

Genoten met de moeders van onze mooie stad Leiden

Met 13 vrouwen en 7 vrijwilligers hadden we een hele mooie dag met een boottocht door de Leidse singels en grachten en een stadswandeling. En we hadden ook nog mooi weer!

Om 11.15 uur vertrokken we vanaf de Aalmarkt. Klein obstakel was dat de Aalmarkt/Boommarkt afgesloten was ivm bouwwerkzaamheden. Net bij het punt waar we instapten. Dat gaf wat verwarring. Na contact met Rosa Manus konden we toch vertrekken. We kwamen nog 2 vrouwen tegen (Apothekersdijk) die vanaf de kant lieten weten ook mee te willen :-). Geen probleem voor de schipper, even afremmen en aanleggen, zodat de 2 aan boord konden.

We waren compleet. Gelukkig. Iedereen heeft genoten van onze mooie stad Leiden. Je kon merken dat de vrouwen echt uit waren en vooral blij waren dat er geen kinderen bij waren. Er waren vele nationaliteiten aan boord: Marokko, Turkije, Ethiopie, Tjechie, Polen, China, Nederland. De vrijwilligers hebben zich gezellig onderhouden met de deze vrouwen.
De schipper zorgde ervoor dat we op tijd bukten bij het naderen van erg lage bruggen. En hij vertelde ons allerlei leuke verhalen over de stad. We hebben aan boord geluncht. Lekkere belegde Halal-broodjes, die mijn vriendin Jantje en ik ’s morgens hadden gemaakt.

Om 12.30 uur waren we weer terug aan de Aalmarkt. Jan de (vrijwillige) gids stond ons al op te wachten voor de stadswandeling. We liepen langs het stadhuis, de Burcht, Hooglandse kerk, Weeshuis. Genoeg te vertellen natuurlijk. De vrouwen waren erg enthousiast bij wat ze allemaal zagen.
Daarna ging het terug richting Aalmarkt. Daar werd afscheid van elkaar genomen. Ook alle vrijwilligers waren erg onder de indruk van alles. Ik heb wat foto’s bijgevoegd. De vrouwen wilden niet op de foto. Begrijpelijk. Ik kijk terug op een fantastische dag.  

Lida Dröge

 M1M0M3

 

Schuren en schilderen...

Bewapend met schuurpapier en kwasten, kwamen we om 10:00 uur met z'n vijven in het flatje aan. Een alleenstaande moeder had hulp nodig bij het opfrissen van haar flatje. We zouden haar raamkozijnen schoonmaken en de deuren schilderen. 

K1K2

De klus werd wel "ietsje" groter dan verwacht, want alle deurkozijnen moesten ook geschuurd en geschilderd worden. Maar gelukkig kwam er tussen de middag een heerlijke onderbreking met Soedanese falafel. 

K3K4

Door gezellig en hard te te werken waren wij om 17:00 uur klaar. Voor het nette, moeten we nog een keer terug, want de kozijnen kregen een mooie paarse kleur en één laag verf was nét niet helemaal dekkend.

Aan het einde van de dag was de vrouw des huizes erg blij met onze hulp en het grote verschil. En daar deden wij het natuurlijk voor :-).

Simon Dixon

 

Back to top
Back to top