"Helpen is HiP". Onder dit motto startte HiP (Hulp in Praktijk) in Leiden een hulplijn voor mensen die hulp nodig hebben bij dagelijkse dingen en geen beroep kunnen doen op een eigen sociaal netwerk. Zaterdag 16 april 2011 opende wethouder Roos van Gelderen de hulplijn op een centraal punt in de stad: op het kruispunt van de Lange Mare en de Haarlemmerstraat.

openinghiphulplijnZorgen voor je medemens 

Voor de Hartebrugkerk staat een brombakfiets die doet denken aan een haringkar. Enig navraag leert dat initiatiefnemer Jan Kruidhof inderdaad die ochtend naar Katwijk is gereisd om hem op te halen. Wapperende vlaggen zijn aan de kar bevestigd met daarop in rode en witte letters: ‘Helpen is HiP’ en ‘Hulp In Praktijk’.

 

 

standbeeldenhip

 

Mensen met vriendelijke gezichten delen flyers uit en twee standbeelden, een man en een vrouw met goud geverfde kleren, zorgen ervoor dat de voorbijgangers stil staan en luisteren naar hun boodschap:
Leidenaren die af en toe hulp ergens bij nodig hebben kunnen bellen met de hulplijn: 0900 4474474.

‘De organisatie heeft een Christelijke grondslag’, vertelt André Zoutewelle, financieel directeur van HiP. ‘Maar wij bieden hulp aan iedere medeburger, ongeacht religie of culturele achtergrond.’ 

 

wethouderroosvangelderen

Schilderijtje

Hulp kan gevraagd worden voor uiteenlopende zaken. ‘Voor een klein praktisch klusje zoals een schilderijtje ophangen bijvoorbeeld’, vervolgt Zoutewelle. ‘Of gewoon om wat gezelschap te hebben. Veel mensen zijn vaak alleen en vinden het fijn om even met iemand koffie te drinken en een praatje te maken.’
Voor mensen die slecht ter been zijn kan ook vervoer worden geregeld. Een vrijwilliger gaat dan mee naar het ziekenhuis of de voedselbank. ‘Maar,’ benadrukt Zoutewelle, ‘er moet wel een noodzaak zijn. We zijn geen gratis taxibedrijf natuurlijk.’

 

Niet alleen de hulpvragende zelf kan bellen. Een mantelzorger die een dag rust nodig heeft kan ook contact opnemen en vragen of iemand het een middagje over kan nemen.

 

Door: Angelique Juárez 

 

 

helpeniship

 

 

 

HiP van start in Leiden

Wethouder Roos van Gelderen van Leiden opent zaterdag de hulplijn van Hulp in Praktijk Leiden. Vanaf dan kunnen inwoners van Leiden die hulp nodig hebben bij dagelijkse dingen, bellen met 0900 447 447 4.

De hulp is beschikbaar voor mensen die (tijdelijk) geen beroep kunnen doen op een eigen sociaal netwerk. Met de opening in Leiden is HiP nu in meer dan 30 plaatsen werkzaam. Het openingsfeest start om 14.00 uur bij de Koeliekerk of Hartebrugkerk. Stichting HiP biedt kerken en kerkleden een instrument om handen en voeten te geven aan het geloof in God en zorg voor de medemens. In Leiden hebben zich 75 mensen uit 7 deelnemende kerken en een christelijke studentenvereniging aangemeld. HiP beheert het bestand van vrijwilligers, neemt telefonisch of via de website hulpvragen aan en brengt vrijwilligers en hulpvragers met elkaar in contact. Praktische voorbeelden van hulp zijn een bezoek bij eenzaamheid, begeleiding naar een afspraak in het ziekenhuis, klusjes in huis of het helpen ordenen van de administratie.

Nederlands Dagblad, 14 april 2011

Back to top
Back to top