Schuldhulpmaatje Leiden bestaat twee jaar

Een aantal keren een rekening niet betaald, vergeten en soms was het geld er gewoon even niet. Een bekeuring voor een bromfiets die niet verzekerd was, aanmaning op aanmaning, deurwaardes aan de deur en ondertussen werden de rekeningen steeds hoger door incassokosten. De schuld van Eduard (54 j.) en Nel Schonenkamp (54 j.) liep in drie jaar tijd op tot een bedrag van zo’n 15.000 euro. ,,Op een gegeven moment raak je het overzicht kwijt,” zegt Nel. Sinds begin december krijgt het stel hulp van Schuldhulpmaatje Leiden.

,,Er valt een last van mijn schouders”, vertelt huisvrouw Nel. ,,We hebben zelf geprobeerd om in kaart te brengen welke schulden we allemaal hebben en om het op te lossen, maar we kregen er geen grip op.” ,,Je loopt elke keer tegen een muur aan in de communicatie met schuldeisers”, vult man Eduard aan. Schuldeisers lieten beslag leggen op het loon dat Eduard met zijn baan bij de gemeente Leiden verdient. Nel: ,,Daardoor konden we andere rekeningen ook niet betalen. Je kunt geen kant meer op.” Nadat ze beseften dat ze er zelf niet uit zouden komen, heeft Nel zich voor schuldhulpverlening bij de Stadsbank gemeld. ,,Zij vertelden me over Schuldhulpmaatje.”

Schuldhulpmaatje is een project van Stichting Voor Elkaar Leiden. Het project bestaat deze maand twee jaar. De vrijwilligersorganisatie begeleidt en ondersteunt mensen die in de financiële problemen zijn gekomen door ze een maatje toe te wijzen. Momenteel zijn er 58 gecertificeerde maatjes die 160 mensen helpen. De maatjes vervangen de professionele schuldhulpverlening niet, maar vullen deze aan. Schuldhulpmaatje Jan: ,,De professionals hebben geen tijd voor dat stukje persoonlijke begeleiding. Ik houd mijn cliënten een spiegel voor. Ik help ze uit te zoeken hoeveel de schuld nu precies is en we brengen de administratie op orde. Ik bied ondersteuning, maar ik onderhandel nooit in hun naam.”

Een praktisch voorbeeld van zaken waar maatje Jan bij helpt, weet het stel wel. ,,Als wij bellen of mailen naar schuldeisers om inzicht te krijgen in de betalingsachterstand, krijgen we geen gehoor,” zegt Eduard. ,,Maar als ik zeg dat ik schuldhulpmaatje ben, dan gaan meestal deuren open,” vertelt Jan. ,,Dan weten die schuldeisers dat eraan gewerkt wordt en verstrekken ze wel informatie.”

Nel en Eduard Schonenkamp stellen nu samen met de Stadsbank een plan van aanpak op en maatje Jan begeleidt hen met praktische problemen en steun. Hij komt eens per twee weken langs voor een gesprek over de huidige stand van zaken.

,,Alleen waren we hier nooit meer uitgekomen. Ik zie de toekomst nu weer zonnig in,” zegt Nel. ,,Zelf weet je op een gegeven moment niet meer waar je moet beginnen. De schuld is nu benoemd en we weten waar we naartoe moeten werken. Als ik eerder van Schuldhulpmaatje had gehoord, was het misschien allemaal niet zo erg geworden. Dan hadden we er eerder grip op gehad.”

In de twee jaar tijd dat Schuldhulpmaatje bestaat, zijn er al 35 mensen succesvol geholpen (financieel vrij), maar de vraag naar een maatje is groot. De trajecten zijn lang door veel nazorg, dit om herhaling te voorkomen. Ongeveer 60 mensen wachten momenteel op hulp. Coördinator Johan de Gier: ,,We zijn dan ook dringend op zoek naar nieuwe maatjes. Zij krijgen een uitgebreide training, waarna ze een certificering ontvangen. Dan kunnen ze aan de slag.”

De namen zijn op verzoek van de betrokken gefingeerd.  

Leidsch Dagblad, februari 2014

Back to top
Back to top