Armoede en eenzaamheid nemen toe, ook in Leiden. Daar horen kerken iets aan te doen, vindt Jan Kruidhof. Hij is initiatiefnemer van Stichting Voor Elkaar Leiden, een nieuwe diaconaal platform, dat afgelopen vrijdag officieel van start ging. Het doel van het platform is activiteiten van uit kerken, christelijke instellingen en verenigingen te bundelen.

Stichting Voor Elkaar Leiden werkt in overleg met diaconaal centrum De Bakkerij, dat blij is met de nieuwe aanvulling op haar eigen activiteiten. Kruidhof voelt zich uitgedaagd door premier Rutte, die burgers oproept om elkaar te helpen met de talenten die ze hebben. Spring op de trampoline om mee te doen, verwoordt Rutte zijn oproep, omdat de overheid nu eenmaal niet alles kan oplossen.

Een tweede grote inspirator voor Kruidhof is Jezus, de centrale persoon in het Christelijk geloof die oproept om je liefde voor God te uiten in liefde en aandacht voor je medemens. "Vooral nu de overheid fors moet bezuinigen terwijl de financiële en sociale nood toeneemt, is particulier initiatief belangrijker dan ooit", stelt Kruidhof. "Daarin is beslist ook een rol weggelegd voor de kerken.

De Stichting wil dienst doen als de trampoline van Rutte." Kruidhof zit boordevol ideeën hoe kerken zich kunnen inzetten om hun geloof handen en voeten te geven. Als eerste via HiP (Hulp in Praktijk), een vrijwilligersproject dat al in ruim 30 plaatsen in Nederland draait. Wie omhoog zit met een karweitje kan via een landelijk telefoonnummer vragen om de hulp van een vrijwilliger. HiP zoekt in de kaartenbak een vrijwilliger uit de buurt en dan moet het snel geregeld zijn. "Als de vele enthousiaste kerkleden zich ook echt aanmelden, kan HiP vanaf 1 januari in Leiden en feit zijn", zegt Kruidhof.

Komend weekend verzorgt Stichting Voor Elkaar Leiden actie met het interkerkelijke project Serve the City Leiden. Vrijwilligers gaan de stad in om stadgenoten of verenigingen te helpen met allerlei klussen die anders maar blijven liggen.

Leidsch Dagblad, 24 november 2010, door Mieke Kerkhof-Scheenaard

Getuigen met daden in Leiden

Getuigen van Jezus Christus door daden, is het doel van de stichting Voor Elkaar Leiden, opgericht door Jan Kruidhof. Afgelopen vrijdag werd de start gevierd met een receptie, in het bijzijn van de Leidse burgemeester Henri Lenferink. Kruidhof, zelf lid van de gemeente Crossroads Leiden, stond aan de wieg van het initiatief dat een brug wil slaan tussen kerkelijke activiteiten en hulpvragen vanuit de samenleving.

Stichting Voor Elkaar tekent voor hulp- en preventieprojecten voor alle Leidenaren, ongeacht leeftijd, ras of geloof. Zo is een werkgroep verantwoordelijk voor Hulp in Praktijk, waarbij mensen op kleine schaal geholpen worden. Maar ook Serve the City, waarbij het gaat om grotere klussen. ‘Denk aan het leggen van een laminaatvloer bij een vrouw die arm is en ook niet weet hoe ze dat voor elkaar moet krijgen. Of het wieden van een groenstrook in een buurt’, vertelt de coördinator. Een andere werkgroep biedt de Marriage Course aan, een cursus om de eigen relatie te revitaliseren.

De Stichting wil ook activiteiten houden die zij gewoon waardevol vindt voor de burger. Maar dit voornemen bevindt zich nog in het stadium van ideevorming. Kruidhof: ‘Door de bezuinigingen heeft de armoede een ander gezicht gekregen: veel mensen kunnen niet meer deelnemen aan bepaalde activiteiten. Daarom leeft bij ons het idee een kinderclub te organiseren in een wijk, of een skateclub op te richten’. De Stichting wordt gesteund door o.a. studentenvereniging Ichthus, Baptistengemeente Leiden, christelijke gemeente Langebrug, Crossroads Leiden, International Church, Marekerk, Levensstroomgemeente uit Leiderdorp en de Nederlands Gereformeerde Kerk.

Nederlands Dagblad, 23 november 2010, door Gerald Bruins

 

Back to top
Back to top